26.08. 2016

 Чернечий постриг, як посвята в ангельський образ.

«Мантия и схима имеют то великое значение,
что принимающему их дается и благодать жить
по-монашески, дается благодать исполнять
монашеские обеты. Здесь мантия и схима похожи
на оружие, которое дается воину, когда он идет
на брань. Ему есть чем встретить врагов
и защищаться, и отбиваться от них».
(Преподобный Варсонофий)

   26 серпня року 2016 в день вшанування ікони Богородиці «Пом'якшення злих сердець» на новинній стрічці Конотопсько-Глухівської єпархії було розміщено повідомлення, що в Молченському жіночому монастирі правлячим єпископом Романом було звершено таїнство постригу в черниці над послушницею Тетяною. Новопострижена черниця наречена Павлою.
   Будь який постриг, чи то послушницький, чи то чернечий, пробуджує ревність до богоугодження у всього сестринства, особливо у самої посвяченої в чернецтво, а також у всіх присутніх при цьому обряді. По своєму значенню та священнодійству постриг прирівнюється до Таїнств. Для монастиря є великою Божою милістю, коли в дні Успенського посту Господь сподоблює послушниць до постригу.
   Не кожного дня людина. яку ти знаєш особисто, набуває чернечого сану. Однак, коли таке стається, безліч суперечливих емоцій переповнюють твою душу. Для мене Ви, матушка Павла, і в миру завжди була Божою людиною: мудра і розсудлива, добра і турботлива, а головне - сповнена безмежної віри в Бога і любові до людей.
Сердешна матушка Павла, в миру - Тетяна Павлівна, Ви достойно виконали свою материнську місію, виростивши і виховавши у вірі Христовій чуйних і добрих дітей. Виконали по наученню Господньому багато добрих справ. А скільки тіста Ви перемісили, скільки випекли здоби, паляниць та караваїв! Ваші натруджені ручки дотепер пахнуть хлібом.
   Довготривалим і тернистим був Ваш мирський життєвий шлях. Натепер, Ви досягли того етапу, коли опікування душею домінує над всіма людськими потребами і бажаннями.
   З благословення Владики Романа та за допомогою ігумені Феодосії Ви одяглись в чернечий одяг: рясу, яку називають «ризою правди і радості», мантію - «одяг нетлінності і чистоти». Чернецтво називають життєдайним самоумертвленням. Здається, самі слова молитов, які читають при постригу, перевищують людське розуміння. Що обіцяє той, хто розпочинає досконале і ангельське життя? «Распят и умерщвлен быти мирови совершеннейшим отречением».
   Сьогодні, натхненні Вищою силою, сповнені рішучості та мужності, Ви зачинили за собою четверо дверей. Перші – двері Вашої келії для усамітнення з Богом. Другі - двері Ваших уст для зречення від дрібного і пустого знання, для спрямування власної цікавості і допитливості до Христа. Треті – двері Ваших помислів: чернець покликаний не тільки зовні перебувати в пустелі, він повинен і розум свій зробити пустелею, вільною від міражів і фантазій, тобто помислів. Коли чернець призиває лише Христа, тоді істино його пустеля розквітає і наповнюється життям. І останні, четверті двері, які чернець повинен тримати завжди замкненими – це двері почуттів. Але не всіх, а тільки недостойних.
   Саме любов до Бога допомогла Вам зачинити всі двері і, у такий спосіб, перед Вами відкрились двері в Небеса. Людина, яка перебуває з Богом і в Бозі не відчуває самотності і потягу до чогось іншого.
Вітаю Вас, матушка Павла, з прийняттям ангельського образу. Сердечно бажаю Вам жити по-ангельські – чисто, свято, смиренно, в слухняності та безперервній молитві, в любові до ближнього.
    Бажаю, щоб Ваша чернеча келія була істинною, глибокою пустелею, в якій ви матимете можливість побути наодинці з Господом Богом. Обставини навколо Вас можуть змінюватися – сьогодні ви несете один послуг, завтра інший. Але одне лишається незмінним – кожного дня ви повертаєтесь в келію, щоб побути з Христом. По наученню преподобного Порфірія Афонського пам'ятайте, що перебування в келії наодинці з Богом – це стрижень Вашого духовного життя і Ваша головна жертва монастирю і всій Церкві.
   Бажаю Вам, щоб келійна молитва наповнювала Вас справжнім чернечим духом, тобто помирала для мира і оживала для Христа. І кому як не Вам знати про те, що перебування у Христі сповнене Його підтримки і всеохоплюючої любові.
   Многіє і благіє літа Вам в здоров'ї і душевній радості, дорога матушка Павла, в мирі з Богом, Покрова Пресвятої Богородиці, підтримки і заступництва всіх Сил Небесних. Спаси Вас Боже.

 

З глибокою повагою та щиросердними вітаннями
прихожанка монастиря Ксенія Білоус.
Прошу Ваших молитов!
26.08.2016

0 Павла

 

0 Павла 1

 

0 Павла 2

 

0 Павла 3

 

0 Павла 4

 

0 Павла 5

 

0 Павла 6

 

0 Павла 7

 

0 Павла 8

 

0 Павла 9

 

0 Павла 10

 

0 Павла 11

 

0 Павла 12

 

0 Павла 13

 

0 Павла 14

 

0 Павла 15

 

0 Павла 16

 

0 Павла 17